miere florimiere floare

PROPRIETĂȚILE MIERII ȘI MODUL DE CONSERVAREMierea este un aliment natural utilizat pe scară largă care se produce încă din antichitate.

Are o consistență siropoasă mai mult sau mai puțin densă, care variază de la culoare galben deschis la portocaliu sau chiar roșiatică.
În funcție de tipul de floare din care este aspirat nectarul, mierea diferă prin aromă, miros, culoare, cristalizare și proprietăți.
Mierea care derivă dintr-un singur tip de floare se spune se numește „unifloral” sau „monofloral”, iar dacă nectarul este preluat din diverse flori se numește „polifloreal” sau „millefiori”.
Producția de miere este încredințată albinelor, în timp ce colectarea și prelucrarea ulterioară sunt încredințate omului și reprezintă un moment important în proces. O greșeală în această a doua fază și multe dintre proprietățile benefice pe care le asigură acest remediu natural pot fi pierdute .

Proprietăți:

Cele mai cunoscute proprietăți de vindecare sunt:
- anti-inflamatorii
- antibiotice
- antibacteriene și antifungice

Miere vă poate ajuta la protejarea și detoxifierea ficatului, la fixarea calciului și magneziului la nivelul oaselor, precum și la garantarea unei acțiuni de protecție a sistemului digestiv.
De asemena, are și o excelentă capacitate de decongestionare a tractului respirator superior .
Nu este nimic mai sănătos decât utilizarea mierii ca soluție pentru a combate durerile de gât.
Datorită proprietăților sale va contribui atât la reducerea inflamației în gât, calmând arsurile, cât și la îmbunătățirea respirației.
Un ajutor valid asigurat chiar și în caz de tuse. Una sau două lingurițe într-un pahar de lapte cald poate oferi un mare ajutor datorită proprietăților sale lenitive.

Părul, dar mai ales pielea uscată, sunt alte două aplicații posibile pentru miere.
Amestecat cu câteva picături de ulei, pentru a profita de acțiunea sa emolientă și pentru a dilua puțin mierea, acest remediu poate ajuta pielea să-și recapete hidratarea pierdută în aproximativ 20-30 de minute de aplicare directă.

Folositor împotriva arsurilor solare și arsurilor mici, și mai bine dacă este combinat cu iaurt și frunze de mure.

Nu uitați și acțiunea eficientă garantată în cazul mușcăturilor de țânțar.

În cele din urmă, mierea este un energizant natural excelent, capabil să înlocuiască băuturile energetice obișnuite și chiar cafeaua într-un mod complet natural.

Tipuri de miere și utilizări:

Miere de salcâm
Una dintre cele mai cunoscute și apreciate în jur. Culoare deschisă și miros delicat, este mai potrivită decât altele pentru consumul diabeticilor, în virtutea bogăției fructozei;

Miere de eucalipt sau cimbru
Este indicat în special pentru bolile care afectează tractul respirator, cum ar fi tuse, răceală și dureri în gât;

Miere de castan
Ajută la redobândirea formei și a energiei pierdute, oferind în același timp o acțiune de remineralizare;

Miere de citrice ( portocală sau lămâie )
Ajută la somn și la recuperarea stării de bine datorită abilităților sale antispasmodice și sedative;

Curiozități despre miere:

Cunoașterea și păstrarea caracteristicilor organoleptice ale mierii este foarte importantă.
În primul rând, să pornim de la consistența și aspectul pe care trebuie să-l prezinte acest aliment, care de multe ori „nu trebuie” să fie complet fluid.
Cristalizarea mierii este un proces complet natural și de așteptat, astfel încât un posibil etalon pentru autenticitatea produsului și are șanse mai mari de a-și păstra proprietățile vindecătoare intacte.
Dacă doriți apoi să-l readuceți la starea lichidă, încălzindu-l, este bine să știți cum trebuie acordată o atenție deosebită temperaturii, care nu trebuie să depășească niciodată 45° C din cauza posibilelor pierderi ale proprietăților sale naturale prețioase.

Mod de conservare:

Datorită calităților antibacteriene, mierea este un aliment care în mod natural are o durată lungă de valabilitate.

Cu toate acestea, unele modificări sunt posibile mai ales datorită umidității, luminii, căldurii.
- umiditatea favorizează fermentația.
- temperatura influențează direct aroma și nutrienții, cu cât temperatura de conservare este mai mică cu atât mierea iși va păstra mai mult timp proprietățiile organoleptice
- lumina directă, mierea trebuie păstrată în recipiente întunecate sau în interior, astfel încât să nu râncezească.
- mierea tinde să absoarbă umiditatea și mirosurile din mediul înconjurător de accea e bine să fie conservate în recipiente închise ermetic.